Alaotsikkoa napauttamalla saat esille digitaitokalenterin kohdan tarkemman kuvauksen, jonka alle on koottu aiheeseen liittyvää tukimateriaalia.
Palautetta tukimateriaaleista voit lähettää Virpi Seurille
(etunimi.sukunimi@opedu.kuopio.fi).
Tukimateriaaleissa käytettävät kuvakkeet:
Opettajan ohje
Esitysmateriaali
Video
Muu materiaali
Nimetään arjen ympäristössä olevia digilaitteita. Tutustutaan lasten omiin leluihin ja niiden toimintaperiaatteisiin.
Hyödynnetään digitaalisia apuvälineitä viestinnässä (esim. sanelin ja valokuvat).
Tutustutaan erilaisiin näppäimistöihin (esim. puhelin ja tietokone) ja otetaan ne mukaan leikkeihin (esim. kauppa, koti).
Harjoitellaan leikillistä kirjoittamista sekä kynällä että näppäimistöllä.
Tutustutaan yhdessä aikuisen kanssa laitteiden ja sovellusten turvalliseen käyttöön. Muistetaan aina kysyä lupa, kun kuvataan toista henkilöä.
Keskustellaan lasten kanssa, millaiset mediasisällöt ovat lapsille sopivia
Pelataan erilaisia pelejä (esim. lautapelit ja liikuntaleikit). Tutkitaan pelien toimintaperiaatteita. Muokataan tuttuja pelejä ja keksitään uusia.
Harjoitellaan ohjeiden mukaista toimintaa leikkien tai toiminnallisten tehtävien avulla. Ohjeet voivat olla kehollisia, visuaalisia, sanallisia tai ääneen annettuja.
Harjoitellaan luokittelua erilaisten leikkien avulla
Harjoitellaan kertomaan tapahtumista (esim. lelupäivästä).
Etsitään yhdessä aikuisen kanssa tietoa sopivista aiheista (esim. kuvahaku, äänikirjat)
Tutustutaan median eri muotoihin, kuten kuvaan, videoon ja ääneen.
Luetaan ja kuunnellaan erilaisia lasten kirjoja ja keskustellaan niiden sisällöstä. Pohditaan eroa satujen ja tosiasioiden välillä.
Pelataan yhdessä digitaalisia pelejä. Tehdään mediatuotoksia (esim. valokuvia, animaatioita, saneluja) ja katsotaan niitä yhdessä.
Tuotetaan omaa musiikkia joko digitaalisesti (esim. GarageBand) tai soittamalla erilaisia instrumentteja ja kehon soittimia.
Otetaan valokuvia ja videota omista mielenkiinnonkohteista. Luodaan saduttamalla omiin valokuviin liittyvä tarina. Kerätään kuvat sovellukseen (esim. BookCreator, Pages, Keynote). Äänitetään ja/tai sanellaan tarina kuvien oheen.